søndag den 26. september 2010

Rappelling, pædagogik og formål med friluftslivet.

Nu er vi så småt ved at være igennem den hårde men sjove udendørsperiode.
Det betyder at med efterårets komme bruger vi mere tid på de teoretiske emner for vores studie.
I denne uge har vi haft de første timer med pædagogik, hvor vi har diskutteret en masse, hvad er friluftsliv, hvilke begrundelser kan vi have for at "slæbe" andre med derud, hvad får de ud af det og hvorfor?
Det er lige i starten vist lidt svært for mig og mine medstuderende, hidtil har vi jo bare klatret i træer fordi det er sjovt og vi har skullet lære det, men ikke tænkt over de dybere meninger med HVORFOR andre skulle have gavn af at klatre.

Ugen har nu ikke været uden udfordringer, vi har klatret, rappellet, roet havkajak samt lavet samarbejdsøvelser.



Hele næste uge kommer til at stå i naturformidlingens navn, det glæder jeg mig helt vildt til!

Vi er også begyndt at forberede os til vore praktikuge, som ligger lige efter efterårsferien. Her skal vi selv finde nogle "kaniner" som vi får ansvaret for, helst med to eller tre overnatninger, planlægning, gennemførelse og hele balladen. De erfaringer vi får her skal bruges til vores fremlægning af skriftligt eksamensopgave. Det kommer jeg nok til at skrive mere om.

søndag den 19. september 2010

Havkajaktogt - kæmpebølger, kæmpegynge og kæmpehumør.

Jeg er netop hjemvendt fra en uges havkajaktogt. Fra mandag til fredag har jeg boet i bivuark ved Hestehaveskov ved Kaløvig.




Og hvilken uge det har været, med regn og rusk. Kajakøvelser i høje bølger, det var supersjovt.


Udover kajakøvlser har vi haft "store maddag" som startede med "lille bålprøve".

"Lille bålprøve" består af to dele, 6 minutter til at finde brændbart materiale i området (som havde fået 10 mm regn om natten) og én tændstik. Med dette skal man holde liv i et bål i mindst 10 minutter…

Store maddag bestod i en masse madlavning, to grupper skulle lave grubeovn, hjemmelavet marmelade (af naturens frugter), skære en ske og en paletkniv til madlavning, bage kage i stråleovn og gøre klar til pandekagebagning. Det blev en fest! Vi fik alle mulige fantastiske retter, fra dådyrkølle til brombærmarmelade, behørigt krydret med diverse indslag og lege.

Vi fik også bygget en kæmpegynge, som er ligesom en normal gynge, blot bruger man ikke et bildæk men i stedet en klatresele og i stedet for normale gyngestativer bruger man et par høje træer. Det giver som ordet siger en kæmpe-gynge, hvor man kommer ca. 6 meter op i luften. Det kildre godt i maven!

Det er fantastiske folk mine medstuderende! Altid højt humør og skøre indslag, der er altid gang i noget, om det så er at lave en bænk så alle kan sidde ned, bygge en musefælde eller lave en tur til Kaløslot for at lave "Kongen og bondeoprøret" krigsspil! Dejligt, dejligt, selvom en gammel kone som jeg, nogle gange bliver lidt slidt og helst vil sidde og kikke på :-)
 

fredag den 10. september 2010

Kanoinstruktør!

Jeg har i denne uge gennemført kanoinstruktøreksamen, nu mangler jeg blot et nyt førstehjælpskursus så må jeg undervise i kanosejlads. Får jeg brug for det? Det aner jeg ikke, men det var en god fornemmelse at kunne gennemføre et forløb og bestå prøven!


Man skal holde tungen lige i munden når man "bakker" med kano.

I denne uge har vi desuden gennemført et par elevopgaver - det betyder at min med-elever står for undervisningen af os andre, indenfor forskellige emner. Vi har været på et fantastisk arrangeret O-løb i Molsbjerge og lært at bage ved bål, på tre forskellige måder.

Sidst men ikke mindst har vi nu for alvor taget hul på hav-kajak, i dag fredag, har vi roet 12 km langs kysten på Helgenæs, som forberedelse på vores kajak togt i næste uge.


Mandag tager vi af sted på en tur som skal vare hele ugen og hvor i skal ro og bo i bivuark - det bliver spændende om vejret bliver en gentagelse af kano ugen hvor det jo regnede uafbrudt tirsdag og onsdag. Man få meget fokus på vejret når man skal være ude i det hele tiden.

fredag den 3. september 2010

Hold kæft hvor er jeg imponeret over fortidsmenneskerne!

I dag har vi haft "spis-naturen" dag. Dvs. at vi skulle fange, tilberede og spise vores egen mad. Dagen var arrangeret af to af mine medkursister, vi har alle på omgang haft mulighed for at undervise hinanden i et eller anden område som interesserer os. De havde arrangeret at vi skulle tage til Dragsmur hvor vi skulle fange rejer, krabber og strandsnegle til at bruge i en "fiskesuppe".





Vi havde alle moderne hjælpemidler med som rejenet og waders og vi fik da også fanget nok til at lave suppe til alle, men tænk hvis vi havde været fortidsmennesker så skulle vi have gjort det hele en gang til for at få aftens mad og igen i morgen og dagen efter… Jeg kan godt forstå at de opfandt husdyr og agerbrug!


Tidligere på ugen har vi sejlet havkajak og klatret i træer, så jeg var godt træt i armene og det var dejligt med en dag som ikke var så udfordrende for fysikken.