fredag den 29. oktober 2010

6 nationaliteter, 3 dage og 2 friluftsvejledere

Denne uge har været fantastisk! Fantastisk hård, fantastisk sjov og helt fantastisk dejlig!

Vi (Mikkel og jeg) har planlagt, forberedt og gennemført vores praktik, som bestod i at tage 14 unge asylansøgere fra Grenå og Ebeltoft, med ud i naturen i tre dage og vise dem vores opfattelse af dansk friluftsliv.

Mandag og tirsdag brugte vi til at få lavet noget af det praktiske og bl.a. forberedt en tovbro ved Jernhatten. Onsdag morgen tog vi til Røde Korsskolen i Grenå og hentede en flok af 12 drenge og to piger, samt to lærere.

Hvis sandheden SKAL frem - og det skal den jo - tror jeg ikke vi var helt klar over, hvad vi gik ind til. Vi viste godt at nogle af dem var nye i Danmark og derfor ikke kunne forstå dansk, men at vi ville komme op på hele 6 nationaliteter og at de unge ikke alle kunne tale sammen indbyrdes kom bag på os samt at kultur kan være så forskellig, det havde vi ikke forudset.

Ugen har budt på mange kulturelle oplevelser for alle parter. De unge har sovet i telt, spist bålmad, udfordret sig selv i klatring, med lege og løbet natløb. De har prøvet dansk efterårsvejr fra den trælse side, de har klaret regnvejr og kolde nætter med højt humør og sang.


Mikkel og jeg har oplevet unge mennesker som er glade for at lege, som kaster sig frygtløst ud i nye oplevelser og som er fantastisk glade for at være med til alle opgaver som skulle løses. Vi har også set dem fortære 2 kg sukker, 1 kg syltetøj og en flaske honning på tre dage (sødt i the, sødt på rugbrød og sødt på grød), hørt fire forskellige mobiltelefoner spille forskellige mellemøstlige melodier ved bålet på samme tid og som elsker at sidde og grine omkring et tændt lejrbål, nøjagtig som danske unge.

Citater fra turen: "no problem, me fix", "Mariana, Mariana hvornår vi hjem?","Jeg lær god dansk her", og "Jalla jalla"

Jeg er så træt som et helt alderdomshjem, men det har været så sjovt så sjovt og jeg håber bare at de har haft det halvt så skægt som jeg.

fredag den 15. oktober 2010

Nu også med sæl!

Den forgangne uge har primært været brug til det som hos os hedder "Egenfærdstur", det betyder blot at vi er taget på tur uden uden de voksne (vejlederene).


Vi var tre piger som havde besluttet os for en lidt kort tur i kajak, fra Sondrup strand via Alrø og Hjarnø til Snaptun, hvor vi lå i lejr ved Tønballe Naturcenter. Det blev en fin lille tur med masser af sol, grin og hygge.
Vi fik oplevet en masse natur, bl.a. så vi sæl og masser af fugletræk. Vi var på tur til Hjarnø hvor vi vandrede og kikkede efter fossiler (uden dog at finde noget særligt) samt lavet mad med tang.
Vi eksperimenterede også med "nisselamper" som er lavet af marven fra lysesiv og lidt madolie, samt ristede kastranier.
Det er ved at være koldt om natten - imellem torsdag og fredag kom vi tæt på frysepunktet - jeg håber sandelig snart min vintersovepose kommer fra leverandøren.
Den kommende uge er der efterårsferie, og ugen efter skal vi have praktik. Mikkel og jeg skal lave et arrangement for 15 elever som går på Rødekorsskolen i Grenå. Vi skal bo i telte, lave mad på bål og en masse sjove aktiviteter. Det skal nok blive skægt, men mon ikke også lidt hårdt!?

lørdag den 9. oktober 2010

At føde en bjørn, tyren er løs og kælketure

Er blot nogle få af de lege vi har leget i denne uge, hele ugen har haft en den fælles overskrift "Slip legen løs". Vi er blevet undervist af den herlige, uhøjtidelige men alligevel utroligt vidende og vindende Mads Brodersen fra Vends Motorik- og Naturskole (se evt. mere her: http://motorikognatur.dk/)

I starten af ugen legede vi selv, vi startede med de gamle lege som vi (nogle bedre end andre) husker fra vores barndom. Der var helt grundlæggende lege enten helt uden redskaber, eller nogle med få redskaber som f.eks. et reb, og endte i lege som kræver meget udstyr, f.eks en kunstig kælkebakke eller lege med bat og bolde.

I starten af ugen legede vi selv, vi startede med de gamle lege som vi (nogle bedre end andre) husker fra vores barndom. Der var helt grundlæggende lege enten helt uden redskaber, eller nogle med få redskaber som f.eks. et reb, og endte i lege som kræver meget udstyr, f.eks en kunstig kælkebakke eller lege med bat og bolde.


Det var ikke helt nemt at lege igen, jeg er desværre frygtelig "voksen" og har liiidt svært ved at hoppe, tumle og balancere bare for "min egen fornøjelses skyld" men efterhånden kom selv de mest vokse af os i gang. Heldigvis har vi nogle fyre på holdet som slet ikke er til at stoppe, giv dem en pind eller en snor og straks går de i gang med at se hvor mange måder man kan bruge tingene - det er fantastisk, og man kan da godt blive en lille smule misundelig…

Torsdag og fredag var det så vores tur til at give vores viden om lege videre, vi havde besøg på Karpenhøj af en flok pædagogstuderende som skulle lære at lege og som desuden skulle have et sted at sove og noget at spise, så der var mange opgaver der skulle løses. Vi er heldigvis et godt hold og vi klarede opgaven til ug (når jeg selv skal sige det).




I næste uge skal vi på egenfærdstur, det betyder at de studerende selv skal bestemme, planlægge og gennemføre en tredages tur i enten kajak eller kano… Det glæder jeg mig til, og efter det er der efterårsferie!!! Det bliver altså dejligt at kunne slappe lidt af - bare lidt.

lørdag den 2. oktober 2010

Verdensklasse!

På Karpenhøj har vi en vejleder, som plejer at bruge udtrykket "Verdensklasse" om det han synes godt om, især mad og kager.


I denne uge brugte han udtrykket om en nat-havkajaktur, og hvor havde han ret - det var virkelig Verdensklasse. Tirsdag var der næsten helt vindstille efter kl. 20. og vi startede fra Dragsmur netop som solen gik ned, det var fantastisk, med morild (bonusinfo: morild er en alge, som lyser når man forstyrrer dem f.eks med en pagaj) og stjerneskud. Det var i sandhed en dejlig aften, jeg overnattede i shelter på Karpenhøj og vågnede til denne udsigt!


Hele ugen har nu været verdensklasse. Vi har haft naturformidling med Jens Reddersen - vores lokale naturvejleder. De fleste i klassen mente vist at en uge var liiige vel lang tid at bruge på botanik,svampe, gåture og smådyr, men jeg elsker det! Vi lærte også en masse om formidling og det var en fornøjelse.